Voor zover bekend

Mijn oudste dochter zat volop in de groei. Veertien jaar oud was ze, nooit stil zitten, iedere dag fanatiek sporten en druk op school. Dan kon ze zo af en toe wel wat extra vitamines gebruiken. Iedere morgen bij het ontbijt zette ik voor haar het doosje vitamines klaar. En al zittend aan de ontbijttafel, mijmerend over wat de dag zou gaan brengen, pakte ik onbewust het doosje op en ging lezen welke vitamines er allemaal wel niet in zo’n pilletje zitten. Toen ik de volgende tekst tegen kwam: voor zover bekend … En het blijkt een tekst te zijn die niet alleen op het doosje van de vitamines staat. Ik heb onze medicijndoos er bij gepakt. Wij hebben geen medicijnkastje, maar alles zit keurig geordend in dozen; een doos voor kindermedicijnen, een doos met pleisters en gaasjes, een doos voor hoofdpijn en verkoudheid, een verbanddoos en ook nog een zonnebranddoos. De dozen staan nog steeds hoog opgeborgen in de gangkast, zodat de kinderen er niet bij kunnen. De kinderen zijn inmiddels zo groot dat dat natuurlijk een illusie en inmiddels overbodig is. Op de bijsluiters van de meeste medicijnen komt ergens wel diezelfde tekst voor: voor zover bekend. Nu heb ik een groot vertrouwen in de farmaceutische industrie in Nederland, maar als onderzoeker roept dat bij mij toch de vraag op of en wat ze dan onderzocht hebben. Welke moeite hebben ze genomen om er bekend mee te raken? Als je er geen onderzoek naar gedaan hebt, kun je zeggen dat -voor zover bekend- iets geen schade toebrengt. Maar dat zal toch niet zo zijn? Of ben ik toch te goed van vertrouwen in dit geval? Ik ga hier in ieder geval bewuster naar kijken.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.