Essentieel

Alweer enige jaren geleden heb ik samen met mijn jongste dochter meegedaan aan de City-Pier-City run in Den Haag. We startten samen voor de vijf kilometer. De eerste twee kilometer kon ik haar nog bijhouden, de derde kilometer probeerde ik het gat iedere keer te dichten, maar leek het alleen maar groter te worden. En de laatste twee kilometer was ze totaal buiten beeld vooruit gelopen. Terwijl ik hijgend en puffend over de finish kwam, stond zij, zoals afgesproken, aan de linkerkant na de finish al met een grote stralende glimlach en zonder enige tekenen van vermoeidheid in het zonnetje op me te wachten.

Als je deelneemt aan een dergelijk evenement, word je overspoeld met bonnen, aanbiedingen en ook een gratis nummer van het tijdschrift Runnersworld. Daar kan ik dan goede adviezen in lezen hoe ik een volgende keer nog beter aan de start kan verschijnen. Sneller dan mijn dochter zal ik wel niet worden, maar iets minder hijgen en puffen bij eenzelfde tijd zou toch leuk zijn.

Eén van de artikelen in Runnersworld gaat over voeding en hoe belangrijk dat is voor goede prestaties. Er wordt gesproken over essentiële voedingsstoffen. Maar ook over semi-essentiële voedingsstoffen. Dat is toch raar, iets is essentieel of het is het niet. Maar dat je ook zoiets als semi-essentieel hebt, dat is vast een goede verkoopbabbel voor bepaalde sportdrankjes of -repen: boordevol semi-essentiële voedingsstoffen. Kortom, niet essentieel, maar het verkoopt wel goed. Toch blijft het aan me knagen. Waarom zouden ze spreken over semi-essentiële voedingsstoffen? Dan toch maar even zoeken met Google. Er gaat een wereld voor me open. Niks geen goede verkooptruc, het bestaat echt. Iets kan semi-essentieel zijn. Essentiële aminozuren maakt je lichaam niet zelf aan en moet je via voeding binnenkrijgen. Niet-essentiële aminozuren maakt je lichaam in voldoende mate zelf aan en hoeven dus niet in je voeding te zitten. En nu komt het: semi-essentiële aminozuren maakt je lichaam normaal gesproken wel aan, alleen onder bepaalde omstandigheden kan je lichaam er te weinig van aanmaken en moet je deze alsnog aanvullen via je voeding. Zo zie je maar, meedoen aan een sportief evenement is niet alleen goed voor je gezondheid, je leert er ook nog wat van.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.